|
|
|
... kerül, felvágás előtt tanácsos néhány másodpercig vízzel locsolni. Így a szemet kevésbé csípi, s illata és íze is szelídebbé válik.
v A fokhagyma héja könnyebben lehántható, ha a gerezdeket előzőleg négy-öt percig hideg vízben áztatjuk.
Ananászkarikák
Ki gondolta volna néhány éve, hogy az ananász nemcsak deszszertként, gyümölcs vagy befőtt formájában kerülhet ... |
|
|
|
|
|
|
|
... egészben (héjában vagy a nélkül) sütőben vagy serpenyőben sütjük-pároljuk, a fokhagyma krémessé, majdhogynem édessé válik. Ha köretként kívánjuk tálalni, 3-4 váltás vízben kell megfőzni a gerezdeket. Ha ezt az elkészítési módot választjuk, ügyeljünk arra, hogy forrás után mindig három percig főzzük a gerezdeket!
... |
|
|
|
|
|
|
|
... gombabetegségek megelőzését, s a pockokat, csigákat is elűzi. Nem kell feltétlenül külön ágyásba telepítenünk, megteszi, ha szamóca, málna, paradicsom, cékla vagy uborka közé duggatjuk a gerezdeket. Sőt virágoskertbe is tehetjük, bármennyire szokatlan is ez még nálunk. Rózsa, tulipán, liliom közé rakva dísznövényeink egészségesebbek lesznek, és tovább virágoznak.
A fokhagyma ... |
|
|
|
|
|
|
|
... cm magasan bakhát formára felhúzott nyirkos földhalomba ültethetjük, kb. 80 cm-es tőtávolságokra. Fagymentes időben, művelhető talajba még a fokhagyma is dugványozható. A szétszedett gerezdeket 25 cm sor és 10 cm tőtávolságra kell rakni. A telet jól tűri, nem kell tartani a kifagyástól.
A novemberi termény-betakarításnál ügyeljünk arra, hogy az esetleg fagyott állapotú ... |
|
|
|
|
|
|
|
... krumplihoz:
1.5 kg krumpli (kifejezetten apró szemű!),
Só és frissen őrölt bors,
1- 1.5 dl olívolaj.
Elkészítés:
Kiteszem magam elé a csirkecombokat, aztán a fokhagyma gerezdeket tüskékre vágom, majd a combok húsos részébe egy éles késsel pici zsebeket vágok, és elrejtem a vágatokban sorban a fokhagyma tüskéket. A tojást egy tányérba töröm, hozzáöntö... |
|
|
|
|
|
|
|
A fokhagyma egyike a legfontosabb fűszernövényeknek, a magyaros ételek elengedhetetlen ízesítője. Nem magyar specialitás azonban, mert az egész világon termelik és fogyasztják - helyenként nagyobb mértékben és kiterjedtebben, mint nálunk.
A korszerű orvostu... |
|
|
|
|
|
|
|
... megpirítod éppen hogy,majd veszel egy jénait,beleteszed,fel öntöd annyi tejjel hogy a teteje a csirkének kilátszódjon.A többit csak beledobálod,a tejbe a fahéj darabot,citromhéjat,a fokhagyma gerezdeket legalább 5-6 db,de héjastól,és a végén a csirke tetejére szórj kakukkfüvet.beteheted a sütőbe kb.fél óra fedővel,anélkül is még egy negyed óra és kész is.
Tanácsok: Már az ill... |
|
|
|
|
|
|
|
... Amikor megpirul, megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. Akkor szép, ha a rács lenyomata látszik a cukkinin. A faszénen közben megsütünk egy teljes fej fokhagymát. Ha jól átpirul, a gerezdeket kinyomkodjuk. Az átsült cukkini chips-szet tálba tesszük, összekeverjük a fokhagymával, megöntözzük az olívával és citromlével. Lehűtjük, mert hidegen finomabb.
Ha már ég a ... |
|
|
|
|
|
|
|
... nélkül!
Sós, forrásban lévő bő vízben főzzük meg a megmosott baby spenótot is, majd szűrjük le, de olyan edénybe amibe már beletettük a felforrósított olajat. A fokhagyma gerezdeket préseljük össze, majd szórjuk meg sóval, fehér borssal, görög bazsalikommal. Ezután keverjük össze tejszínnel és forraljuk fel. A taglatellét sós és olajos vízben főzzük 7 percig, majd szűrj... |
|
|
|
|
|
|
|
...
Mediterrán tepsis burgonya
Fél kg krumplit megpucolok és felkockázok nem túl apróra. 1 fej fokhagymat megtisztítok, a nagyobb gerezdeket félbe vágom. Jénai tál aljára pici vajat teszek+krumpli+fokhagyma+friss rozmaring (kb. 10 centis ágacska)+5-6 levél zsályával fűszerezem, ujjnyi vizet teszek alá, megsózom, megborsozom, majd beteszem a sütőbe, magas fok... |
|
|
|
|
|
|
|
... sütőben kb. 45 perc alatt puhára sütjük. Tegyünk alájuk tepsit vagy grilltálcát, mert lecsepeg a levük.
Sütés után hagyjuk hűlni őket, majd kézzel kinyomkodjuk héjukból a gerezdeket és villával összetörjük. Közben krémesre kikeverjük a sajtot, a brindzát és a tejszínt, a tejszín adagolásával szabályozva az állagát (attól függően, mennyire híg kencét szeretnénk). Végül b... |
|
|
|
|
|
|
|
... zsemlye,
2 kisebb burgonya v. 1 nagyobb,
pirospaprika, petrezselyemzöld,
só vagy delikát , bors
A kiolvadt darált pulykahúsra rádarálom a párizsit, a fokhagyma gerezdeket, a burgonyát es végül a száraz zsemlyét.
Hozzáadom a pirospaprikát, petrezselyemzöldet, sót, borsot és összedolgozom, majd diónyi gombocokat formálok és forró olajban kisütöm.
... |
|
|
|
|
|
|
|
Mediterrán tepsis burgonya
Fél kg krumplit megpucolok és felkockázok nem túl apróra. 1 fej fokhagymat megtisztítok, a nagyobb gerezdeket félbe vágom. Jénai tál aljára pici vajat teszek+krumpli+fokhagyma+friss rozmaring (kb. 10 centis ágacska)+5-6 levél zsályával fűszerezem, ujjnyi vizet teszek alá, megsózom, megborsozom, majd beteszem a sütőbe, magas fokozaton s... |
|
|
|
|
|
|
|
... füstölt szalonna, 40 dkg trappista sajt.
A tésztát a szokásos módon elkészítjük, megkelesztjük. Amíg a tészta kel, elvégezzük a következő munkákat:
A foghagyma gerezdeket megtisztítjuk és présen átnyomva a tejfölhöz keverjük. A vöröshagymákat megtisztítjuk és félbe vágva vékonyan felszeleteljük. A szalonna bőrét levágjuk, majd apróra kockázzuk. A trappista ... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
... db fejes saláta levél, só-bors, ízlés szerint.
A kenyeret mindkét oldalán olajban megpirítjuk, úgy, hogy a közepe puha maradjon. Ezután kenjük meg alaposan fokhagymával (a gerezdeket dörzsöljük el rajta) és ízlés szerint sózzuk. Helyezzük el a szeleteket egy cserépedényben (római tál), locsoljuk meg vízzel, csavarjuk rá a 2 citrom levét.
Az uborkát meghámozzu... |
|
|
|
|
|
|
|
... felszeleteljük. A tűzálló tálba úgy állítjuk be a szeleteket, mintha a sonka egy darabban lenne, a bőrős felével felfelé. 3 narancsot meghámozunk (a belső fehér héját is gondosan leszedjük), és a gerezdeket kockákra vágjuk. A sonkát körbe rakjuk a narancskockákkal. A maradék két narancsot félbevágjuk, levét kicsavarjuk, és elkeverjük a vörösborral, a mustárral, a szegfűszeggel, ki... |
|
|
|
|
|
|
|
I. FEJEZET
A reformtáplálkozás egyre nagyobb teret hódít, jelenleg hozzávetőleges becslések szerint 500 millió vegetárius él a világon. Százalékos arányukat tekintve tehát a húsevők száma ma még legalább egy nagyságrenddel nagyobb, mint a természetes módon táplálkozóké. Ez a jelentős arányeltolódás azonban a legtöbb esetben csupán a megszokásnak tudható be. Gasztro... |
|
|
|
|
|
|
|
... kakukkfű,
8 szegfűszeg,
1 tk egész fehérbors,
4 babérlevél,
2 tk só,
4 ek olivaolaj.
Elkészítése:
A fokhagymát szétszedem, és a gerezdeket meghámozom. A bort, ecetet, cukrot a fűszereket és a sót a fokhagymagerezdekkel együtt 3 percig főzöm és egy lefedett fazékban másnapig állni hagyom. Másnap mégegyszer felforralom 5 percre ... |
|
|
|
|
|
|
|
... bors.
Elkészítés:
Először a karfiolt raktam oda, rózsáira bontva, annyi vízzel, hogy teljesen ellepje, sóztam, borsoztam kicsit, a kés lapjával összenyomtam a fokhagyma-gerezdeket, az is ment utána. Az egészet csak halk lángon főztem. Amikor a karfiol félpuha volt, hozzátettem a brokkolit. Eltelt 10-15 perc, minden puha volt, mivel túl soknak találtam ... |
|
|
|
|
|